ЧНУ "Питагор"

Извънкласни дейности

Извънкласните дейности в ЧНУ „Питагор“ са клубове по интереси в различни предметни области, организирани в сътрудничество с водещи професионалисти в съответната сфера.

В тях си партнираме с Академия „Роботика“, „Детска архитектурна работилница“, Space Academy, Театрална къща „Хора и кукли“, Столичен клуб по шах, клуб „Спортни таланти“, футболен клуб „Лъвчета“, клуб „Спарта“.

Всяка година учениците ни печелят ученически турнири по шахмат, тенис на маса, баскетбол и футбол. Танцовият ни състав ни радва с медали от национални фолклорни фестивали.

За изкушените от чудото на „седмото изкуство“ е детската Киноакадемия.

Творчески настроените се зареждат с вдъхновение в клуба по приложни изкуства, а любителите на интелектуални предизвикателства не пропускат срещите за „Логически игри“.

Баскетбол

Баскетболът е динамична, емоционална и завладяваща игра, която увлича със своята непредсказуемост, формира физическите качества и психиката. Нейният естествено приложен характер я прави лесно достъпна и обичана игра сред учениците от всички възрасти.

Ето защо в ЧНУ „Питагор“ баскетболът е въведен като средство за стимулиране на физическото и психическото развитие на децата още от предучилищна възраст, и се изучава и практикува масово във всички степени на училищното физическо възпитание.

Съществува една разновидност на баскетбола, която се появява в резултат на стремежа да се доближи до възможностите на детския организъм – минибаскетбол.

Минибаскетболът е приспособен към двигателно-функционалните и психически способности на децата, като за целта са променени правилата – намален размер на терена, по-ниска височина на обръча, по-малка по обем и тегло топка, по-кратко е времетраенето на играта и др. Девизът е: „ЕЛА И ОПИТАЙ С НАС!“.

Желаещите бъдещи баскетболисти трябва да обичат играта с оранжева топка и да имат желание да тренират. За останалото, а именно уютен и топъл салон, добър треньор и отлична подготовка ще се погрижи ЧНУ „Питагор“.

Футбол

Треньорите са от Детски футболен клуб „Лъвчетата“. Клубът работи по програма на ФИФА и УЕФА за развитие на тактико-физическите и технически футболни умения на децата. Програмата работи в подкрепа на борбата срещу болести като затлъстяването, гръбначните изкривявания и занижената двигателна култура на днешните деца. Треньорите се стремят да развият у децата основни ценности ка то трудолюбие, другарство, преодоляване на трудности и взаимопомощ.

Шах

Занятията се провеждат от квалифицирани преподаватели от „Столичен център по шахмат – София“, които са специалисти за ранната детска възраст. Обучението цели да развие логическите и математическите умения на децата и да създаде интерес към логическите спортни игри. Програмата е съчетана с аудио и визуална подготовка, решаване на задачи с учебници и учебна тетрадка, участие в турнири спрямо нивото и индивидуалното развитие на децата.

Информационни технологии

Обучението по Информационни технологии в начален курс на ЧНУ „Питагор“ е насочено към овладяване на основни знания и умения, свързани с учебната дисциплина и се извършва главно на практическа основа.

Програмите, с които учениците работят са: Scratch ( продукт за малки програмисти), Paint (редактор на изображения), Comenius Logo (специализирана среда, подходяща и за обучение на малки деца под Windows, в основата на която стои езикът за програмиране Лого), MS Word ( програма за текстообработка), MS PowerPoint ( програма за създаване на компютърни презентации).

Информационни технологии в начален курс развиват компютърните възможности на учениците, логическото им мислене, както и естетическото им възприятие.

Народни и хип-хоп танци

Занятията се провеждат от квалифициран преподавател с дългогодишен опит. Предимство е, че сградата на школата се намира в двора на училището и децата имат възможност да използват слециализираните зали, оборудвани със специална настилка, огледала и стенки, каквито са необходими за професионално обучение. Децата научават основни движения и ги съчетават в танц, но наред с това са възпитавани в усет към естетиката, толерантност и вежливост.

Приложни изкуства

Ателието по приложни изкуства е мястото, където децата придобиват различни умения, експериментирайки с различни материали и техники, научават се на концентрация, зареждат се позитивно и събуждат потенциала и креативноста си. Създавайки със собствените си ръце изкуство, децата придобиват самочувстие, увереност във възможностите си и овладяват излишната си енергия, канализирайки я в творческо занимание. Въображението е това,което може да те заведе навсякъде където поискаш, за това успоредно с предварителната ни програма, ние даваме възможност на детето да реализира и собствените си идеи и фантазии, насочвайки го и запознавайки го с нестандартни техники и стилове на работа.

Нашите основни цели са да докоснем детето до света на изкуството, да го научим на търпение, постоянство и любов към творчеството, да възпитаме у него чувство за красота, съвършенство и естетика, да развием потребността му от общуване с изкуството.

„ Детето не е съд, който трябва да напълним, а факел, който трябва да запалим“ Сократ

Бранимира Хаджиева /преподавател по изобразително изкуство/

Бърз достъп