ЧНУ "Питагор"

Извънкласни дейности

Извънкласните дейности в ЧНУ „Питагор“ са клубове по интереси в различни предметни области, организирани в сътрудничество с водещи професионалисти в съответната сфера.

В тях си партнираме с Академия „Роботика“, „Детска архитектурна работилница“, Space Academy, Театрална къща „Хора и кукли“, Столичен клуб по шах, клуб „Спортни таланти“, футболен клуб „Лъвчета“, клуб „Спарта“.

Всяка година учениците ни печелят ученически турнири по шахмат, тенис на маса, баскетбол и футбол. Танцовият ни състав ни радва с медали от национални фолклорни фестивали.

За изкушените от чудото на „седмото изкуство“ е детската Киноакадемия.

Творчески настроените се зареждат с вдъхновение в клуба по приложни изкуства, а любителите на интелектуални предизвикателства не пропускат срещите за „Логически игри“.

Баскетбол

Баскетболът е динамична, емоционална и завладяваща игра, която увлича със своята непредсказуемост, формира физическите качества и психиката. Нейният естествено приложен характер я прави лесно достъпна и обичана игра сред учениците от всички възрасти.

Ето защо в ЧНУ „Питагор“ баскетболът е въведен като средство за стимулиране на физическото и психическото развитие на децата още от предучилищна възраст, и се изучава и практикува масово във всички степени на училищното физическо възпитание.

Съществува една разновидност на баскетбола, която се появява в резултат на стремежа да се доближи до възможностите на детския организъм – минибаскетбол.

Минибаскетболът е приспособен към двигателно-функционалните и психически способности на децата, като за целта са променени правилата – намален размер на терена, по-ниска височина на обръча, по-малка по обем и тегло топка, по-кратко е времетраенето на играта и др. Девизът е: „ЕЛА И ОПИТАЙ С НАС!“.

Желаещите бъдещи баскетболисти трябва да обичат играта с оранжева топка и да имат желание да тренират. За останалото, а именно уютен и топъл салон, добър треньор и отлична подготовка ще се погрижи ЧНУ „Питагор“.

Футбол

Футболът е уникална игра! Кара те да се чувстваш добре! Да усетиш емоцията на победата и усмивката ти да не може да се скрие дълго време след това!
Всички се нуждаем от подкрепата на някого, някой който да бъде до нас, някой който да те накара да се чувстваш на място.
Обичаме естетиката на футбола, обичаме атлетизма и движенията на играчите, обичаме начина по който се движи топката, емоциите!!!
Всичко е толкова истинско. Една цел и се раздаваш за нея. Забравяш всичко и се бориш, никога не се предаваш! Знаеш, че труда се възнаграждава, всичко се натрупва и наи-упоритият печели. Уважаваш труда на другите, защото знаеш какви усилия си положил ти.Програмата работи в подкрепа на борбата срещу болести като затлъстяването, гръбначните изкривявания и занижената двигателна култура на днешните деца. Ние се стремим да развием у децата основни ценности като трудолюбие, другарство, преодоляване на трудности и взаимопомощ. Дисциплина, спортментство и отборна игра!
ИГРАЙ СЪС СЪРЦЕТО СИ!!!

Георги Гешев /преподавател по физическо възпитание и спорт/

Шах

Занятията се провеждат от квалифицирани преподаватели от „Столичен център по шахмат – София“, които са специалисти за ранната детска възраст. Обучението цели да развие логическите и математическите умения на децата и да създаде интерес към логическите спортни игри. Програмата е съчетана с аудио и визуална подготовка, решаване на задачи с учебници и учебна тетрадка, участие в турнири спрямо нивото и индивидуалното развитие на децата.

Информационни технологии

Обучението по Информационни технологии в начален курс на ЧНУ „Питагор“ е насочено към овладяване на основни знания и умения, свързани с учебната дисциплина и се извършва главно на практическа основа.

Програмите, с които учениците работят са: Scratch ( продукт за малки програмисти), Paint (редактор на изображения), Comenius Logo (специализирана среда, подходяща и за обучение на малки деца под Windows, в основата на която стои езикът за програмиране Лого), MS Word ( програма за текстообработка), MS PowerPoint ( програма за създаване на компютърни презентации).

Информационни технологии в начален курс развиват компютърните възможности на учениците, логическото им мислене, както и естетическото им възприятие.

Народни и хип-хоп танци

Занятията се провеждат от квалифициран преподавател с дългогодишен опит. Предимство е, че сградата на школата се намира в двора на училището и децата имат възможност да използват слециализираните зали, оборудвани със специална настилка, огледала и стенки, каквито са необходими за професионално обучение. Децата научават основни движения и ги съчетават в танц, но наред с това са възпитавани в усет към естетиката, толерантност и вежливост.

Приложни изкуства

Ателието по приложни изкуства е мястото, където децата придобиват различни умения, експериментирайки с различни материали и техники, научават се на концентрация, зареждат се позитивно и събуждат потенциала и креативноста си. Създавайки със собствените си ръце изкуство, децата придобиват самочувстие, увереност във възможностите си и овладяват излишната си енергия, канализирайки я в творческо занимание. Въображението е това,което може да те заведе навсякъде където поискаш, за това успоредно с предварителната ни програма, ние даваме възможност на детето да реализира и собствените си идеи и фантазии, насочвайки го и запознавайки го с нестандартни техники и стилове на работа.

Нашите основни цели са да докоснем детето до света на изкуството, да го научим на търпение, постоянство и любов към творчеството, да възпитаме у него чувство за красота, съвършенство и естетика, да развием потребността му от общуване с изкуството.

„ Детето не е съд, който трябва да напълним, а факел, който трябва да запалим“ Сократ

Бранимира Хаджиева /преподавател по изобразително изкуство/

Бърз достъп

BulgarianEnglish