Частно начално училище "Питагор"

Учим, знаем, можем и побеждаваме!

“Питагор” = вярното решение

История

Частно начално училище „Питагор“ отваря врати за ученици през 2011 г.  През първата година в „Питагор“ учат 31 деца, в по една паралелка в подготвителен, първи, втори и четвърти клас.

За краткия период от своето развитие броят на учениците е достигнал 167 ученици,разпределени  в един предучилищен клас и в по две паралелки от първи до четвърти клас. Високият професионализъм и съчетанието на традиции и новаторство превърна училището не само в единственото начално училище с разширено изучаване на математика, но и в едно от най-желаните училища в България.

Ценности

В стратегията за развитие на ЧНУ “ Питагор” се съчетават ценностите и добрите практики на съвременните методи на възпитание и обучение с богатите традиции на българското образование:

  • Любов към ученето и потребност от знания, съчетани с висока дисциплинираност;
  • Развитие на критично мислене;
  • Стимулиране на творчеството;

Училищната общност се състои от ръководство, учители, ученици, администрация и родители. За постигане на отлични резултати всички членове на нашата общност  се посвещават на следните ценности:

  • Чест-всеки член в действията си е воден от честност и доверие
  • Уважение-всеки член се съобразява с всички останали;
  • Дисциплина-всеки член спазва въведената рамка от правила в училището;
  • Отговорност– всеки член на общността е отговорен за действията си.

МИСИЯ

Частно начално училище “Питагор” е училище със засилено обучение по математика, което създава възможност за плавен преход на детето към продължаване на образованието в математическа гимназия.Общообразователната подготовка е допълнена с множество извънкласни дейности.Силно застъпено е и изучаването на английски език,като целта е учениците да го усвояват на по – високо равнище.

Мисията на ЧНУ “ Питагор” e да обучава учениците в знания и да възпитава умения за учене, които да подготвят децата за успешна реализация и лидерство в живота, без страх  от предизвикателства с вяра, че  пътят напред ще е успешен. И щастлив.

 

Нашите цели са:

Постигане на отлична академична подготовка;
Укрепване на характера и формиране на нагласа за успех;
Развиване на екипност и емпатия;

Като последователи на великия математик, философ,музикант, оратор, спортист, астроном и изследовател Питагор, ние – екипът на ЧНУ „Питагор“ знаем, че да станеш „питагореец“ е трудна задача и изисква голяма дисциплина.

Скъпи питагорчета,

Пейте,
Играйте,
Танцувайте, но не забрававяйте, че в училище
Активно ще учите, ще
Говорите свободно английски, ще
Организирате деня си правилно, ще
Решавате задачи успешно!

Скъпи родители,
В ЧНУ „Питагор“ ние се фокусираме, както го е правил Питагор в своето училище, върху паметта, концентрацията и способността на учениците ни да учат. Математиката разкрива „дълбоките истини за реалността“, затова ние наблягаме на нейното изучаване.

Скъпи учители в ЧНУ „Питагор“,
Да не забравяме мярката във всичко и да учим нашите ученици да са успешни състезатели и добри хора и както е казал Питагор „ Не казвай малко с много думи, а много с малко думи“

– Деяна Милушева

Директор на ЧНУ „Питагор“

Един ден в училище

Обучението в „Питагор“ съчетава най-доброто от изпитаните през годините традиционни педагогически методи и практики със съвременни и новаторски подходи в учебно-възпитателния процес.

При нас децата са в училище цял ден. Учебните занятия са разпределени по задължителен учебен план според държавните образователни изисквания, но включват също и самоподготовка, ежедневни занимания по английски език, избираеми часове по основните предмети и допълнителни дейности.

В „Питагор“ не само се трупат знания, а се създават и умения. Децата ни активно работят за изграждане и усъвършенстване на „уменията на 21 век“ – четивна, математическа и функционална грамотност, критично мислене, самостоятелност и стремеж към личностно развитие. Учениците ни развиват емоционална интелигентност, компетентности за работа в екип, комуникационни и презентационни умения.

 Денят в училище се състои от учебни часове и от извънкласни дейности – това са своеобразни клубове по интереси в различни предметни области, организирани в сътрудничество с водещи професионалисти в съответната сфера. В тях си партнираме с Академия „Роботика“, ,Детска архитектурна работилница“, Театрална къща „Хора и кукли“, Столичен клуб по шах, клуб „Спортни таланти“, футболен клуб „Лъвчета“, клуб „Спарта“, “Киноакадемия” Всяка година учениците ни печелят ученически турнири по шах, тенис на маса, баскетбол и футбол. Танцовият ни състав ни радва с медали от национални фолклорни фестивали. Творчески настроените се зареждат с настроение и вдъхновение в клуба по приложни изкуства, а любителите на интелектуални предизвикателства не пропускат срещите за „Логически игри“.

Извън училище

Възпитаниците на ЧНУ „Питагор“ участват активно и печелят призови места в национални и международни математически състезания и се представят повече от успешно в състезанията, организирани от Асоциация за европейско образование и култура.

От 2012 г. нашите ученици постигат едни от най-високите в България резултати на детските сертификатни изпити на Кеймбридж по английски език за нива Starters, Movers и Flyers.

 

И тъй като се стремим да изградим не само успешни личности, но и съзнателни и отговорни млади хора, нашите ученици се включват в многобройни и разнообразни благотворителни инициативи и акции за опазване на околната среда. Забавлявайки се, децата ни прилагат и разширяват знанията си по време на екскурзии, зелени училища, посещения на културни мероприятия. През ваканционните месеци работи лятно училище, в което образователни дейности се съчетават със спорт, изкуства, творчески работилници, разходки сред природата.

Лятно училище в "Питагор"

ОТ КОСМОС ДО ПЛЕТЕНЕ, ОТ МАТЕМАТИКА ДО ГРАДИНАРСТВО: Часове по всичко в Лятното училище на ЧНУ „Питагор“

Лятното ни училище отваря врати след броени дни! В продължение на шест седмици – от 3 юни до 12 юли – при нас децата от подготвителен до четвърти клас ще учат и ще се забавляват, ще изграждат важни умения, а заедно с тях – и незабравими спомени.

Представяме ви вълнуващата ни програма, ето кратко описание на ателиетата, които планираме:
В Ателие за четене с преживяване „Приказка без край“ ще четем книги и ще обсъждаме прочетеното – така децата не просто ще „изучават“ книгите, а ще ги пречупват през личните си възприятия; ще започнат да разпознават жанровете, да разсъждават за образите, сюжетите, диалозите; ще създават продължения на историите във вид на текст и видео.

В Ателие за малки гении „Питагор“ децата ще осъзнаят колко вълнуваща, интересна и забавна може да бъде математиката.
Специално за малките учени и бъдещи изобретатели са часовете за опознаване на космоса (организирани съвместно със Space Academy), както и заниманията по архитектура и роботика.

В Ателие English Masters Club, както се разбира от името, главно ще учим английски. Само че това ще става неусетно: всъщност ще търсим съкровища, ще разрешаваме загадки, ще играем езикови игри. За по-големите ученици ще има тематични дискусии върху видео и текстове, писане на ревюта за книги и филми.

Ателие за творческо писане „Направи си сам приказка“ е за малки творци, изкушени от словото и разказването на истории. В него децата сами ще създават текстове чрез игри. Ателието работи за стимулиране на уменията за свободно фантазиране и изграждане на езикови асоциации, а също и подпомага способностите за спонтанност, оригиналност и пълноценно изразяване на идеи.

В Ателие „Кино“ децата ще гледат филми, след това ще обсъждат елементи на филма, самата история, жанрове и герои – целта ни е да изградят умения за свързване на изкуството с живота.

В Ателие за завръщане в историята „Назад във времето“ ще учим интересни неща за историята, като децата сами ще търсят информация по зададени теми в различни източници, ще се подготвят на базата на енциклопедии, книги, интернет, ще анализират, рисуват, разказват, разиграват театрално исторически епизоди.

Ателие за емоционална интелигентност „Храбро сърце“ е много специално. В него децата ще развиват себепознание, емпатия и способността си за общуване чрез разиграване на ситуации, ролеви игри и много, много разговори върху преживяното.

Ателие за добри обноски „Как да се държим в обществото“ е за всички, които още от малки знаят колко важни са личните ни комуникационни умения, за да бъдем добре приети от околните.

В Ателие за опазване на природата „Уоли и аз“ ще мислим как да намалим отпадъците, ще научим защо е важно в света да има по-малко пластмаса, как да се храним здравословно и как да изработваме неща чрез рециклиране.

Часовете в Ателие за пътешествия „Около света за 30 дни“ ще ни пренесат из различни кътчета на света, за да узнаем повече за далечни места, народи, държави, култури.

Ателие за изучаване на растенията „Тайната градина“ включва специални занимания по градинарство в зелената ни класна стая, а в Ателие „Спазвам правилата – движа се безопасно“ ще учим с практически упражнения правилата за безопасност на движението.

В Творческа работилница за гастрономия „Master Chef Junior” ще готвим вкусотии, а в Творческа работилница за шиене, тъкане и плетене „И баба знае“ ще се върнем към традиционни умения и ще преоткриваме радостта от създаването на красота със собствените ръце.

В програмата на Лятното училище на „Питагор“ има също и много спорт и танци в следобедните часове.
А всеки петък ще организираме пътуване до различно място – всички до едно вълшебни!

Все още има шанс да се запишете, очакваме ви!

Свържете се с нас

Адрес: бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“ 58

Телефон:  02 971 33 00

Email: contact@parvamatematicheska.com

Работно време: От Понеделник до Петък: 09:00 – 18:00