Начало | Новини | Успех на ПЧМГ в Олимпиада по експериментална физика!

Новини

Успех на ПЧМГ в Олимпиада по експериментална физика!

Успех на ПЧМГ в Олимпиада по експериментална физика 2016.

На 23 април се проведе четвъртото издание на Олимпиадата по експериментална физика, като домакин бе Физическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В олимпиадата се включиха около 110 ученика,  като сред тях имаше и представители на Македония, Сърбия, Русия и Босна и Херцеговина. Според регламента, в това състезание може да се включи всеки желаещ ученик, независимо от това в коя страна учи и живее.
    Нашето училище бе представено отлично от трима седмокласника: Тодор Кюркчиев, Васил Николов и Драгомир Ганев. Те се състезаваха във възрастова група S (7-8 клас) , като Тодор и Васил бяха отличени с трета награда, заемайки трето и четвърто място в крайното класиране! Макар, че Драго остана извън зоната на наградите, неговият резултат също е много добър! Постижението им е наистина впечатляващо, защото в тази група се явиха много ученици, които са печелили награди от предишни издания на олимпиадата! Всъщност, Тодор и Васил са най-добре представилите се седмокласници!
В тази олимпиада на всички участници се поставя една и съща експериментална задача, като разбира се, очакванията от тях са различни, според възрастовата им група. Този път, учениците трябваше да измерят една от най-фундаменталните константи на нашата Вселена – скоростта на светлината. Това те трябваше да направят, изследвайки електростатичното взаимодействие между две заредени метални пластинки и магнитното взаимоействие между два проводника по които тече електрически ток. Самата олимиада може да се каже, че е уникална в световен мащаб, защото никъде другаде няма състезание, което да е концентрирано специално върху извършването на физичен експеримент и интерпретиране на резултатите от него.
Нека да честитим този пореден успех на Тодор и Васил и да им пожелаем още по-големи успехи в бъдеще!

Лого - Международна награда на херцога на Единбург. One World Foundation LogoЕразъм+ Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт 2014-2020 г.Cambridge English Language Assessment preparation centre.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.
02/ 971 33 00;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Начало | Новини | Успех на ПЧМГ в Олимпиада по експериментална физика!