курсове

Компютърни науки

През 2024/2025 учебна година Първа частна математическа гимназия продължава подготовката на ученици в школи по компютърни науки.

Каква е нашата цел?

Качествено обучение на всички курсисти! Запознайте се с предложенията ни!

За кого е предназначена школата?

Школата е подходяща за всички ученици от 5-ти до 10-ти клас, които проявяват мотивиран интерес към информатиката и информационните и комуникационни технологии.

Какво предлагаме?

01.

Курсове по състезателно програмиране и приложно програмиране.

02.

Работа в малки групи – от 6 до 12 курсисти.

03.

Утвърдени практики и съвременни педагогически подходи на преподаване.

04.

Срещи и консултации с бивши и настоящи състезатели по информатика и информационните технологии.

05.

Индивидуален подход към всеки ученик.

06.

Навременна обратна връзка за постиженията на всеки ученик.

07.

Достъп до множество учебни ресурси и дейности чрез системата за електронно обучение на ПЧМГ.

08.

Срещи и консултации със специалисти от ИТ-сферата.

Информация за стартиращи групи за учебната 2024/2025 година:

Организационна среща за всички групи и класове ще се проведе на 24.09.2024 г. от 18:00 ч. в сградата на ПЧМГ. В случай, че сте пропуснали срещата, тук може да се запознаете с нашите предложения.

При възникнали въпроси може да се свържете с Диана Петрова на телефон 0882277384 или да пишете имейли на ръководителите на отделните групи!

Важно уточнение: Всички групи се формират при минимум 6 участници!

Сметка за превеждане на такса за курсовете:

IBAN: BG56  CECB 979010H0 072700

BIC: CECBBGSF

Банка: ЦКБ АД

Първа частна математическа гимназия

Основание за плащане – имена на курсист, клас и име на курс.

Състезателно програмиране 5-ти клас

Ако си ученик в 5. клас, обичаш алгоритмите и програмирането и искаш да участваш в олимпиадата по информатика и различни състезания по информатика, курсът Състезателно програмиране 5. клас е точно за теб.

Какво ще учим?

Ще се учим да програмираме с помощта на езика С++. Паралелно с това ще се подготвяме за състезания по информатика като следваме Националната програма за състезателна информатика.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат два пъти седмично (дните се уточняват след началото на учебната година) от 15:00 до 16:30 часа в каб. К3.

Начало: от 1 октомври

Ръководител:

Диана Петрова: [email protected]

Продължителност: 120 учебни часа

Забележка: Курсът е само за ученици на ПЧМГ.

 

Състезателно програмиране 7-ми и 8-ми клас

Ако си ученик в 7. или 8. клас, обичаш да програмираш на езика C++ и искаш да участваш в олимпиадата по информатика и различни състезания по информатика, курсът Състезателно програмиране 7-ми и 8-ми клас е точно за теб.

Какво ще учим?

Ще усъвършенстваме уменията за програмираме на C++ и ще се подготвяме за състезания като следваме Националната програма по състезателна информатика.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат два пъти седмично (дните се уточняват след началото на учебната година) от 15:00 до 16:30 часа в каб. К3.

Начало: от 1 октомври

Ръководител:

Диана Петрова, [email protected]

Продължителност: 120 учебни часа

Забележка: Курсът е само за ученици на ПЧМГ.

Интерактивни и мултимедийни проекти за състезания по ИТ, 5-ти – 6-ти клас

Ако си ученик от 5. или 6. клас и искаш да участваш в състезания по информационни технологии, обичаш да се изявяваш, търсиш предизвикателства, искаш да създаваш компютърни игри, анимации, интерактивни истории, уеб сайтове, то този курс е точно за теб.

Какво ще учим?

В курса ще създаваме различни проекти (уеб сайтове с онлайн редактор и HTML и CSS, игри, анимации и истории със Scratch), с които да участваш на различни състезания като Националната олимпиада по ИТ, Софтуниада, IT Знайко и други.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат всеки петък, от 15:00 до 16:30 часа в кабинет К1.

Начална дата: 4.10.2024 г.

 Ръководител:

Мирослава Николова, [email protected]

Продължителност: 50 учебни часа

Цена: 750 лв. (таксата се заплаща на 2 вноски – в началото на курса и в началото на II учебен срок по сметка на ПЧМГ)
Забележка: Таксата е с включен ДДС.

Запишете се тук!

 

Софтуерни и мултимедийни приложения за състезания по ИТ, 8-ми – 10-ти клас

Ако си ученик от 8., 9. или 10. клас и искаш да участваш в състезания по информационни технологии, обичаш да се изявяваш, търсиш предизвикателства, искаш да създаваш компютърни приложения, то този курс е точно за теб.

Какво ще учим?

В курса ще създаваме различни проекти по твой избор (бизнес, интернет или мобилни приложения, самоучители, мултимейни игри, симулации или други), с които да участваш на състезания по ИТ, и най-вече в Националната олимпиада по ИТ.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат веднъж седмично (денят се определя след началото на учебната година), от 14:00 до 16:00 часа в кабинет К1.

Начало: от 1 октомври

Ръководител: Петя Григорова, [email protected]

Продължителност: 50 учебни часа

Цена: 750 лв. (таксата се заплаща на 2 вноски – в началото на курса и в началото на II учебен срок по сметка на ПЧМГ). Таксата е с включен ДДС.

Забележка: Курсът е само за ученици на ПЧМГ.

 

Нашият екип

Диана Петрова

Диана Петрова

Занимава се с подготовка на ученици за участия в олимпиади по информатика и информационни технологии над 20 години. Ръководител е на ученици с призови места в тези олимпиади. Участва в различни проекти и обучителни програми, свързани с образованието. Има награда от МОН и РИО София-град за принос към столичното образование като учител по информатика и ИТ, както и Почетни отличия “Неофит Рилски” за високопрофесионална трудова дейност през 2019 и 2023 г. Докторант към Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Кл. Охридски“, в катедра „Обучение по математика и информатика“.

Мирослава Николова

Мирослава Николова

Интересите ѝ са в областта на графичния дизайн, уеб дизайна, визуалното програмиране, използване на иновативни интерактивни методи на обучение и различни онлайн инструменти, които да подпомагат процеса на преподаване. Участвала в триседмична динамична програма за професионално развитие „Обучение за обещаващи лидери в образованието” в Ню Йорк, финансирана от фондация „Америка за България“, както и в множество научно-изследователски проекти като партньор на екипа на ФМИ, СУ „Св, Кл. Охридски“. Успешен ръководител на проекти, класирани на Националната олимпиада и Национални състезания по информационни технологии. През 2022 г. Мирослава Николова е удостоена с Грамота “Неофит Рилски” на МОН.

Петя Григорова

Петя Григорова

Учител по информатика и информационни технологии от 5 години. Интересите ѝ включват програмиране и внедряване на новите технологии и версии. Асистент във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ от 2016 г. по различни курсове за обектно-ориентирано програмиране с Java. Завършва магистратура „Технологии за обучение по математика и информатика“ с пълно отличие през 2024 г. Участва в различни обучителни програми, свързани с образованието.

доц. д-р Николина Николова

доц. д-р Николина Николова

Специалист в областта на методиката на обучение по информатика и информационни технологии, с интереси към различни съвременни методи и техники за преподаване. Заедно с екип от ФМИ, СУ „Св. Кл. Охридски“ участва в множество международни изследователски проекти в тази област. Носител е на наградата на Президента на Република България „Джон Атанасов“ в категория „Ученици и техните учители“. Основоположник на школите по Компютърни науки с ПЧМГ и MobiSystems.