ПЧМГ

Извънкласни дейности
Школа по Английски език

Първа частна математическа гимназия предлага два вида курсове по английски език:

 • подготовка за явяване на сертификатни изпити – PET, FCE, CAE, IELTS, TOEFL;
 • курсове, които помагат за по-бързото и ефективно усвояване на езика при начинаещи и все още не достатъчно напреднали .

Възможно е преминаване от по-ниско ниво курс в по-високо, в зависимост от възможностите на детето.

Школа по Математика

В школата по математика се включват ученици с изявени математически способности и подчертан интерес към математиката, разделени във възрастови групи на класове (5ти до 12ти клас). Подготвят се за участия в национални и международни състезания.

Заниманията в школата са насочени към:

 • Усвояване и прилагане на основни методи за решаване на задачи със състезателен характер;
 • Формиране на състезателен дух;
 • Изграждане на вяра в собствените сили у учениците.

Часовете на школата по математика се провеждат веднъж седмично (3 часа) от преподаватели с опит в подготовката на състезатели по математика.

Посещенията в школата по математика са безплатни за ученици на ПЧМГ. На четвъртото посещение се прави контролно и се определят 15 деца от всяка възрастова група.

Школа по Информатика

През 2019/2020 учебна година Първа частна математическа гимназия и софтуерната компания MobiSystems продължават съвместната инициатива – школа по компютърни науки.

Школата е подходяща за всички ученици от 5. до 12. клас, които проявяват интерес към информатиката и информационните и комуникационни технологии.

Какво предлагаме?

 • Курсове по състезателно програмиранеприложно програмиранепрограмиране за мобилни устройства
 • Работа в малки групи – до 15 ученика
 • Съвременни педагогически подходи
 • Индивидуален подход към всеки ученик
 • Навременна обратна връзка за постиженията на всеки ученик
 • Срещи и консултации със специалисти от MobiSystems
 • Срещи и консултации с бивши състезатели по информатика и информационните технологии
 • Достъп до множество учебни ресурси и дейности чрез системата за електронно обучение на ПЧМГ
 • Летни лагер-школи
 • … и много други!

Програма CCNA Routing and Switching

CCNA Routing and Switching е най-новата CCNA програма на СИСКО мрежовите академии. Програмата въвежда в основите на компютърните мрежи и тяхното администриране като разглежда концепции като физическа и логическа организация на компютърна мрежа, IPv4 и IPv6, безжични мрежи, сигурност, маршрутизиращи протоколи.
Четирисеместриалната програма подготвя курсистите за успешно полагане на унифициран международен сертификационен CCNA тест.

Школа по Математическа лингвистика

Математическата лингвистика използва математически и логически средства за решаването на езикови проблеми. От учебната 2011-2012г. в ПЧМГ има школа по математическа лингвистика, разделена на две възрастови групи 5-7 клас и 8-10 клас.

Главната цел е учениците да се подготвят за участия в състезанията по математическа лингвистика. Заниманията се провеждат веднъж седмично (2 часа) и се водят от Веселин Златилов, дългогодишен преподавател по математика, с принос в подготовката на талантливи математици.

Посещенията в школата по математическа лингвистика са безплатни за ученици на ПЧМГ. На четвъртото посещение се прави контролно и се определят 15 деца от всяка възрастова група.

Школа по Астрономия

Основна цел на занятията от школата по астрономия е подготовка на учениците за участие в националната олимпиада по астрономия.

Също, основен акцент е обогатяването на общата култура и знанията им в областта на космическите науки. Материалът върху който се провежда школата следва програмата за Националната олимпиада по астрономия.
Ученицие посещаващи школата могат да се включват свободно и други конкурси, свързани с астрономията. Те могат да участват в различни видове наблюдения не небесни явления.
Школата е предназначена за всички желаещи ученици от 5-ти до 12-ти клас. Разделянето им по групи е съобразно тяхната възраст, по следния начин: 5-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас.

Школата по астрономия се води от Никола Каравасилев.

Спортна школа

Заниманията със спорт създават много емоции при учениците, формират физическите качества и психиката, укрепват здравето на детския организъм, засилват съпротивителните му сили спрямо болести и повишаватработоспособността в учението. Ето защо СПОРТЪТ в ПЧМГ се изучава и практикува масово и е основно средство за всестранно развитие на учениците!

БАСКЕТБОЛ
Баскетболната игра носи в своята същност висок емоционален заряд. Високи са изискванията към интелектуалните, моралните и волевите качества на състезателите. Бързото решаване на сложни игрови ситуации е немислимо без инициативност, решителност, чувство на дълг, колективизъм, спортна етика, fair play.
Всичко казано дотук показва, че баскетболната игра създава условия за многостранна изява на личността. Тя не е само средство за спортно усъвършенстване, а и за многостранно физическо и умствено развитие.
Спортните занимания по баскетбол в ПЧМГ се провеждат в удобно за учениците време (след края на учебните часове) в салона на училището. Те имат продължителност 80 минути и са съобразени с възрастовите, спортно-техническите и физическите възможности на занимаващите се.
Спортуващите са разделени в различни групи по пол и възраст, които не са многобройни и се ръководят от Нестор Маринов – магистър по баскетбол и треньор на всички отбори в ПЧМГ.
Баскетболните отбори на ПЧМГ – момичета и момчета са многократни зонални и районни шампиони в своите възрасти и участници във финалите на градското първенство в София.
Бъдещите баскетболисти на ПЧМГ трябва да обичат играта с оранжевата топка и да имат желание да тренират. Девизът ни е: ”ЕЛА И ОПИТАЙ С НАС!

ФУТБОЛ
Футболът е уникална игра! Кара те да се чувстваш добре! Да усетиш емоцията на победата и усмивката ти да не може да се скрие дълго време след това!
Всички се нуждаем от подкрепата на някого, някой който да бъде до нас, някой който да те накара да се чувстваш на място.
Обичаме естетиката на футбола, обичаме атлетизма и движенията на играчите, обичаме начина по който се движи топката, емоциите!!!
Всичко е толкова истинско. Една цел и се раздаваш за нея. Забравяш всичко и се бориш, никога не се предаваш! Знаеш, че труда се възнаграждава, всичко се натрупва и наи-упоритият печели. Уважаваш труда на другите, защото знаеш какви усилия си положил ти.
НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ИГРАЕШ СЪС СЪРЦЕТО СИ!
Футболната школа в ПЧМГ е създадена именно от такъв сърцат специалист – нашият зам. директор Костадин Радев – дългогодишен играч на Левски (с Гунди) и футболен деятел в БФС.
Заниманията се провеждат в удобно за учениците време и са с продължителност 80 минути, като спортуващите са разделени в различни възрастови групи. Осигурен е отличен терен на Спортна София в непосредствена близост до ПЧМГ.
Отборите по футбол в ПЧМГ са районни и зонални първенци, а през 2012 година постигнахме най-големия успех досега – участие в топ 6 на цяла София на градското първенство.

В момента футболната школа се ръководи от специалисти от футболен клуб “Лъвчетата”.

Школа по Приложни изкуства

Ателието по приложни изкуства е мястото, където децата придобиват различни умения, експериментирайки с различни материали и техники, научават се на концентрация, зареждат се позитивно и събуждат потенциала и креативноста си. Създавайки със собствените си ръце изкуство, децата придобиват самочувстие, увереност във възможностите си и овладяват излишната си енергия, канализирайки я в творческо занимание. Въображението е това,което може да те заведе навсякъде където поискаш, за това успоредно с предварителната ни програма, ние даваме възможност на детето да реализира и собствените си идеи и фантазии, насочвайки го и запознавайки го с нестандартни техники и стилове на работа.

Нашите основни цели са да докоснем детето до света на изкуството, да го научим на търпение, постоянство и любов към творчеството, да възпитаме у него чувство за красота, съвършенство и естетика, да развием потребността му от общуване с изкуството.

„ Детето не е съд, който трябва да напълним, а факел, който трябва да запалим” Сократ

Бранимира Георгиева /преподавател по изобразително изкуство/

Учебни Екскурзии

Обучението и възпитанието в нашето училище  не е само в класните стаи, защото истинският живот е в пътуването, в откривателството, в новите преживявания, в пъстротата на емоциите. Всяко пътешествие е приключение, богатство и познание. А за нас най-желани  са пролетните лагери сред природата и екскурзиите до различни природни и културни забележителности, исторически места и научни институции.

 Незабравимо е  посещението ни в ЦЕРН, където българските учени ни посрещнаха, показаха, разказаха и потопиха изцяло в света на елементарните частици. Въображението ни беше освободено, полетът на фантазията – неукротим, и се пренесохме в мига на Големия взрив.

Любляна, Женева, Анси, Монтрьо, Веве, Милано, Верона, Венеция, Загреб… Пейзажи, багри, смях, веселие ни съпътстваха през цялото време.

Ежегодните екскурзии из красивите кътчета на страната ни доказват на практика възторжените Вазови слова: „Отечество любезно, как хубаво си ти!“

Зелени Училища

Традиционните пролетни лагери се превръщат в истински лаборатории за провеждане на уроците сред и за природата.

Игри… забавление… танци… походи… спорт… поглед към звездите… уроци… приятелства…любов… вълнуващи мигове сред необятните светове на науката, изкуството, природата и… СПОМЕНИ ЗАВИНАГИ!

Летни лагери

Летен езиков лагер на ПЧМГ

От 2013 г. ПЧМГ организира летен лагер, насочен към доразвиването на езиковите и презентационни умения на своите ученици в среден курс на обучение. Лагерът се провежда в България, в началото на месец юли и е с продължителност от една седмица. Учениците са настанени в хотел, отдалечен от големия град, където през по-голямата част от деня се провеждат учебни занятия тип „работилница”, включващи  представяне на дадена тема, по която учениците, разделени на групи, изготвят презентации. Темите са различни всеки ден, както и съставите на групите. Преподаватели по английски език и информационни технологии помагат на учениците да подредят идеите си и да създадат свои оригинални презентации на английски език.

Сутрешната сесия е насочена към  brainstorming по зададената тема, определяне на отборите и търсене на информация от достоверни ресурси. Учениците работят на свои лаптопи, а учителите им дават съвети как да проявяват умения за критическо мислене при подбор на информация и източници.  

Следобедната сесия е разделена на две части – самоподготовка на отборите за представяне на презентациите и физическа активност под ръководството на треньор. След вечерята започва третата сесия за деня – презентирането.  Всеки отбор представя своя проект пред останалите участници и пред жури, съставено от учителите. Всички зрители оценяват презентациите на всяка група по предварително зададени критерии, като в края на сесията се определя победител за вечерта.

В допълнение на ежедневните състезания за презентиране на лагера има и други надпревари, които се обявяват предварително, а победителите се излъчват в последния ден, когато участниците получават своите сертификати и награди. Летният лагер на ПЧМГ е една полезна и приятна практика, възпитаваща работата в екип.

Бърз достъп