Математиката е поезията на логическите идеи“ – това са думи на един от най-светлите умове в човешката история – Алберт Айнщайн. Днешният ден, освен рожден ден на гениалния учен, е Международен ден на числото Пи. А също и празник на нашето училище, Частно начално училище „Питагор“ – единственото начално математическо училище в България.

Числото Пи, нашият символ, знаем, е безкрайно. Така безкрайни, точно като него, са стремежът ни към знание, усърдният ни труд, упоритостта в ежедневните усилия… а също и доверието и топлотата помежду ни, подкрепата в предизвикателствата, които ни се представят непрестанно, чувството ни за единство и за общност.

Логиката може да те отведе от точка А до точка Б, казва също Айнщайн, а въображението може да те отведе навсякъде. Затова ние се стремим да изпълним всеки ден със смисъл, съдържание и творчество, развивайки както умовете, така и въображението си. Обичаме училището си не само защото в него се учи много. И се научава много. Не само заради отличните резултати и високите постижения, с които имаме постоянни поводи да се гордеем. Обичаме го и защото сме заедно. Защото заедно преодоляваме трудностите, споделяме радостите, чертаем нови пътеки, покоряваме върхове. Обичаме го и защото тук сме щастливи. Всеки ден.

Нека се поздравим днес всички – настоящи и завършили ученици, учители, родители, семейства, всички, на чиито силни рамене се крепи каузата Частно начално училище „Питагор“.

Нека безкрайни като числото Пи бъдат в сърцата ни радостта от празника и гордостта, че сме едно цяло.

Честит празник!