курсове

Компютърни науки

През 2023/2024 учебна година Първа частна математическа гимназия продължава подготовката на ученици в школи по компютърни науки.

Каква е нашата цел?

Качествено обучение на всички курсисти! Запознайте се с предложенията ни!

За кого е предназначена школата?

Школата е подходяща за всички ученици от 5-ти до 9-ти клас, които проявяват интерес към информатиката и информационните и комуникационни технологии.

Какво предлагаме?

01.

Курсове по състезателно програмиране и приложно програмиране.

02.

Работа в малки групи – до 12 курсисти.

03.

Съвременни педагогически подходи.

04.

Срещи и консултации с бивши състезатели по информатика и информационните технологии.

05.

Индивидуален подход към всеки ученик.

06.

Навременна обратна връзка за постиженията на всеки ученик.

07.

Достъп до множество учебни ресурси и дейности чрез системата за електронно обучение на ПЧМГ.

08.

Срещи и консултации със специалисти от ИТ-сферата.

Информация за стартиращи групи за учебната 2023/2024 година:

Организационна среща за всички групи и класове ще се проведе на 28.09.2023 г. от 18:00 ч. в сградата на ПЧМГ. В случай, че сте пропуснали срещата, тук може да се запознаете с нашите предложения.

При възникнали въпроси може да се свържете с Диана Петрова на телефон 0882277384 или да пишете имейли на ръководителите на отделните групи!

Сметка за превеждане на такса за курсовете:

IBAN: BG56  CECB 979010H0 072700

BIC: CECBBGSF

Банка: ЦКБ АД

Първа частна математическа гимназия

Основание за плащане – имена на курсист, клас и име на курс.

Състезателно програмиране 5-ти клас

Ако си ученик в 5. клас, обичаш алгоритмите и програмирането и искаш да участваш в олимпиадата по информатика и различни състезания по информатика, курсът Състезателно програмиране 5. клас е точно за теб.

Какво ще учим?

Ще се учим да програмираме с помощта на езика С++. Паралелно с това ще се подготвяме за състезания по информатика като следваме Националната програма за състезателна информатика.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат два пъти седмично (вторник и четвъртък) от 15:00 до 16:30 часа в каб. К3.

Начална дата: 3.10.2023 г. (вторник)

Ръководител:

Диана Петрова: dpetrova@parvamatematicheska.com

Продължителност: 120 учебни часа

Цена: 1420 лв. (под 12 лв. за учебен час, като таксата се заплаща на 2 вноски – в началото на курса  и в началото на II учебен срок по сметка на ПЧМГ)

Забележка: Таксата е с включен ДДС.

Запишете се тук!

 

Състезателно програмиране 6-ти клас

Ако си ученик в 6. клас, обичаш да програмираш на езика C++ и искаш да участваш в олимпиадата по информатика и различни състезания по информатика, курсът Състезателно програмиране 6. клас е точно за теб.

Какво ще учим?

Ще усъвършенстваме уменията за програмираме на C++ и ще се подготвяме за състезания като следваме Националната програма по състезателна информатика.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат два пъти седмично (сряда и петък) от 15:00 до 16:30 часа в каб. К3.

Начална дата: 4.10.2023 г. (сряда)

Ръководител:

Диана Петрова, dpetrova@parvamatematicheska.com

Продължителност: 120 учебни часа

Забележка: Курсът е само за ученици на ПЧМГ.

Интерактивни и мултимедийни проекти за състезания по ИТ, 5ти – 6ти клас

Ако си ученик от 5. или 6. клас и искаш да участваш в състезания по информационни технологии, обичаш да се изявяваш, търсиш предизвикателства, искаш да създаваш компютърни игри, анимации, интерактивни истории, уеб сайтове, то този курс е точно за теб.

Какво ще учим?

В курса ще създаваме различни проекти (уеб сайтове с онлайн редактор и HTML и CSS, игри, анимации и истории със Scratch), с които да участваш на различни състезания като Националната олимпиада по ИТ, Софтуниада, IT Знайко и други.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат всеки петък, от 15:00 до 16:30 часа в кабинет К1.

Начална дата: 6.10.2023 г.

 Ръководител:

Мирослава Николова, ilieva.miroslava@gmail.com

Продължителност: 60 учебни часа

Цена: 700 лв. (под 12 лв. за учебен час, като таксата се заплаща на 2 вноски – в началото на курса и в началото на II учебен срок по сметка на ПЧМГ)
Забележка: Таксата е с включен ДДС.

Запишете се тук!

 

Софтуерни и мултимедийни приложения за състезания по ИТ, 9-ти клас

Ако си ученик от 9. клас и искаш да участваш в състезания по информационни технологии, обичаш да се изявяваш, търсиш предизвикателства, искаш да създаваш компютърни приложения, то този курс е точно за теб.

Какво ще учим?

В курса ще създаваме различни проекти по твой избор (бизнес, интернет или мобилни приложения, самоучители, мултимейни игри, симулации или други), с които да участваш на състезания по ИТ, и най-вече в Националната олимпиада по ИТ.

Кога се провеждат занятията?

Занятията се провеждат всеки вторник, от 14:00 до 16:00 часа в кабинет К1.

Начална дата: 5.10.2023 г.

 Ръководител:

Петя Григорова, petya.grigorova@parvamat.com

Продължителност: 50 учебни часа

Забележка: Курсът е само за ученици на ПЧМГ.

 

Нашият екип

Диана Петрова

Диана Петрова

Занимава се с подготовка на ученици за участия в олимпиади по информатика и информационни технологии над 20 години. Ръководител е на ученици с призови места в тези олимпиади. Участва в различни проекти и обучителни програми, свързани с образованието. Има награда от МОН и РИО София-град за принос към столичното образование като учител по информатика и ИТ, както и Почетни отличия “Неофит Рилски” за високопрофесионална трудова дейност през 2019 и 2023 г. Докторант към Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Кл. Охридски“, в катедра „Обучение по математика и информатика“.

Мирослава Николова

Мирослава Николова

Интересите ѝ са в областта на графичния дизайн, уеб дизайна, визуалното програмиране, използване на иновативни интерактивни методи на обучение и различни онлайн инструменти, които да подпомагат процеса на преподаване. Участвала в триседмична динамична програма за професионално развитие „Обучение за обещаващи лидери в образованието” в Ню Йорк, финансирана от фондация „Америка за България“, както и в множество научно-изследователски проекти като партньор на екипа на ФМИ, СУ „Св, Кл. Охридски“. Успешен ръководител на проекти, класирани на Националната олимпиада и Национални състезания по информационни технологии. През 2022 г. Мирослава Николова е удостоена с Грамота “Неофит Рилски” на МОН.

Мария Стойнова

Мария Стойнова

Завършила специалност Информатика в СУ „Св. Кл. Охридски“, от 20 години работи като програмист. Участвала е в разработването на системата за издаване на лични карти при смяната на документите за самоличност в България. Притежава многогодишен опит в разработването на финансов софтуер. В момента е част от проект за създаване на софтуер за астро фотография. Присъедини се към екипа с желание да сподели опита си с всички питащи млади програмисти.

доц. д-р Николина Николова

доц. д-р Николина Николова

Специалист в областта на методиката на обучение по информатика и информационни технологии, с интереси към различни съвременни методи и техники за преподаване. Заедно с екип от ФМИ, СУ „Св. Кл. Охридски“ участва в множество международни изследователски проекти в тази област. Носител е на наградата на Президента на Република България „Джон Атанасов“ в категория „Ученици и техните учители“. Основоположник на школите по Компютърни науки с ПЧМГ и MobiSystems.