Тази година LXI Международна олимпиада по математика (IMO2020) се проведе онлайн от 20.09 до 28.09.2020 г., с виртуален домакин Санкт Петербург, Русия. 

В най-престижното за годината състезание по математика взеха участие 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи в два състезателни дни ( 21 и 22 септември). За коректно протичане на олимпиадата националният ни отбор проведе състезанието в ИМИ – БАН, а наблюдател от международното жури беше професор Алекса Малчески от Република Северна Македония.  Подготовката на националите се проведе през септември, като лекции изнесоха водещи български математици.

Един от общо шестимата участници в националния отбор е единадесетокласникът от ПЧМГ Борислав Кирилов. Селекцията за този отбор се прави през цялата учебна година измежду всички ученици от гимназиален етап на обучение. Стъпките са : общински кръг на Националната олимпиада по математика, областен кръг и национален кръг ( допускат се до 70 ученици общо от 9 до 12 клас). На контролни за определяне на националния отбор право имат да се явят първите 12 от националния кръг. Тази година Борислав беше първи на Националната олимпиада и неслучайно резултатът му на IMO 2020 е най-висок за отбора ни – 28 точки  и сребърен медал. 

Неговите постижения са резултат на неуморен труд, както и на подкрепата, която той получава от своите учители в ПЧМГ. Поздравления за поредния значителен успех на Борислав, както и на останалите членове на българския отбор, завоювали още 3 бронзови медала!