Албена Димитрова и Рая Раденкова от 11.клас бяха сред дванадесетте български ученици, които получиха своите златни почетни значки и сертификати на тържествена церемония, по време на #Forum2022, в компанията на представители на Наградата от цял свят, лидери в сферата на образованието и бизнеса, както и специалното присъствие на председателя на Международната фондация за наградата на херцога на Единбург – Н.К.В. принц Едуард, граф на Уесекс. Церемонията се състоя в румънския град Клуж-Напока на 13 октомври 2022г със специалното присъствие и на румънското кралско семейство, представено от Н.К.В. кралица Маргарет и принц Раду, както и в присъствието на принца на Люксембург, Н. К. В. принц Гийом. Кралските особи поздравиха участниците и им отделиха специално внимание на тържествена вечеря след награждаването.

Международната Награда на херцога на Единбург е младежка програма за личностно развитие, създадена от принц Филип през 1956 година. Тя е разпознавана в цял свят като символ на развитие и отдаденост, демонстрирано от младежите, участващи в нея. ПЧМГ е едно от първите училище в България, което работи по тази програма още от идването ѝ у нас през 2014 година. Вече имаме участници, които са лидери, а настоящата „златна“ група имаше за супервайзор наш възпитаник, също постигнал ниво Злато, който продължава да работи в Наградата с ученици на ПЧМГ – г-н Валери Генев.

Ето какво споделят наградените ученици и техните лидер и супервайзор:

 

Рая Раденкова, 11.клас в ПЧМГ, носител на златна значка:

„Цялото ми изживяване през тези 4 години, в които взимах и 3-те нива на Наградата, беше изпълнено с разнообразни емоции. В началото започнах, мислейки си, че ще е нещо забавно и интересно, а в последствие точно такова се оказа. Всяко едно, от 6-те приключенски пътувания, беше съпътствано с много оплаквания, изненади, приключения и най-вече невероятни моменти с този екип. Имаше моменти, в които се замислях дали има смисъл. Е, има смисъл. При първото ни същинско пътуване спахме на палатки, като през нощта почти не бяхме спали, защото замръзвахме. След него се замислих много дали искам изобщо да продължа, но си казах, че съм го започнала и ще го довърша. Всяко следващо беше по-трудно, но с повече игри на белот, лагерни огньове, разказване на най-различни истории и играене на игри. През деня ,докато вървиш, може да си помислиш към 100 пъти как искаш да спреш, да се прибереш и да не мръднеш никога повече от леглото, но се сещаш, че има край, ще свалиш раницата от гърба си и ще си легнеш, за да си починеш и после да продължиш с нови сили, както става в живота. Завинаги ще останат спомените и невероятните изживявания с тези хора. В момента не мога да си представя какво щях да правя, ако не беше Наградата. Тя ме научи както на екипна работа и как да се ориентирам в планината, така и на отдаденост, отзивчивост и упоритост. Благодаря много на всеки един от моите ментори и още повече на моя лидер @Kameliya и супервайзор @Валери, без които нямаше да стигна до тук.”

 

Албена Димитрова, 11.клас в ПЧМГ, носител на златна значка и Посланик на Наградата в училище:

Наградата за мен беше едно приключение, изпълнено с много емоции, предизвикателства и приятелства за цял живот. Изключително щастлива съм, че имах възможността да се включа и да завърша и трите нива. Научих се на толкова много нови неща – от това да готвя, да свиря на пиано, та чак до това да се ориентирам по карта и компас и като цяло да оцелявам в планината, което за мен си беше цяло изпитание. Разбира се, научих се да работя в екип (едно от най-важните умения за успешно Приключенско пътуване), запознах се с най-различни хора, като с повечето вече сме много добри приятели, станах доста по-уверена в себе си, когато видях, че всички тези усилия са си стрували и мога да постигна всичко, което си поставя за цел. Награждаванията са част от завършването на всяко ниво. Последното ми награждаване бе за Златно ниво в Румъния, когато имах възможността да разговарям с НКВ Принц Едуард, Кралското семейство на Румъния и НКВ Принц Гийом. Това естествено не би било възможно ако не бяха моите ментори, супервайзор Валери, който беше с нас на всяко едно Приключенско пътуване, и моят лидер и класен ръководител Камелия Цанова (мис Ками), която ми помагаше във всяка една стъпка към това да изпълня всяка една моя цел. След като получих и последната значка продължавам да надграждам уменията си. Също така, вече съм и посланик на Наградата в нашето училище и се надявам все повече деца да се включват в програмата, защото това, което получаваш от Наградата ти остава за цял живот и е една прекрасна възможност за всеки подрастващ. За в бъдеще бих искала да се обуча и за Лидер, за да може още повече да насърчавам младите хора да се запишат и ако мога да им бъда от полза, бих била искрено щастлива, защото Наградата наистина сбъдва мечти и си заслужава.“

Валери Генев, Супервайзор на ПП в Наградата:

Първото нещо, което изпитах, когато разбрах, че момичетата най-сетне са отишли в Румъния и са завършили Наградата, беше гордост. За мен е изключителна радост да знам, че те най-сетне преминаха през всичките нива на програмата. Щастлив съм да знам, че имаха търпението и волята да се справят с нея въпреки неизброимите трудности, на които бяха подложени през годините. Впечатлен и безкрайно благодарен, че някои от тях дръзнаха да излезнат от зоната си на комфорт многократно, за да минат своите приключенски пътувания. До ден днешен оставам впечатлен от груповата им динамика и лекотата, с която преодоляха премеждията, през които им се наложи да минат. За мен е истинска чест и удоволствие да знам, че ми беше удостоена възможостта да ги подкрепям, помагам, общувам с тях и наблюдавам как израстват като планинари. Дължа безброй благодарности на Рая, Пламена, Албена, Ралица, Дария и Емилия за тези невероятни няколко дена във Врачанския балкан. Благодаря за създадените незабравими истории. Желая ви лекота във всички останали начинания и дано някой път отново отидем на поход, но този път без тегобата на изискванията за изследване.

Поздрави,

Вашият безкрайно смирен супервайзор Валери“

Камелия Цанова, Лидер в Наградата:

Станах Лидер в Наградата, защото разпознах в тази програма всички ценности и умения, които се опитвам да предам на своите ученици от ПЧМГ, най-вече организираност, отговорност и самостоятелност. Изключително много се гордея с първите си участнички, ученички от моя тогава 8-ми, а сега 11-ти клас, които въпреки младата си възраст и изключително сложната ситуация покрай пандемията от COVID-19 успяха да преминат и през трите нива на Наградата, както през финалния проект за ниво Злато. Те са изключително силна момичешка група, млади дами, за чиито успехи тепърва ще слушаме. С Бени и Рая бяхме на церемонията в Клуж-Напока, а Плами по същото време участваше в друг проект, затова ще получи значката си съвсем скоро тук, в София. И трите девойки работиха изключително упорито, отдадено и сериозно. Те буквално израснха пред очите ми, тъй като им преподавам от много години, и безкрайно се гордея с успехите, които постигат. Албена Димитрова успя да преодолее себе си и да тръгне на първоначално тежките за нея приключенски пътувания, които ѝ станаха любими. Рая Раденкова се научи да говори пред публика и да се представя уверено, което беше единственото нещо, все още непостигнато от нея – тя е в ПЧМГ от пети клас и е живото доказателство, че нищо не е твърде сложно, ако пожелаеш да го направиш. И двете биха желали да станат Лидери в Наградата, което също безкрайно ме радва, защото приемствеността в тази програма е и приемственост в ПЧМГ – наши бивши ученици работят с настоящите, като по този начин изграждаме мрежа от контакти за съдействие. Бени и Плами вече са Посланици на Наградата в училище, а техният супервайзор в Приключенското пътуване, Валери Генев, е възпитаник на ПЧМГ, постигнал и трите нива в Наградата.

Няма как да не спомена имената на инж. Марияна Влъчкова и г-жа Маргарита Кръстева, които трагично загубихме през миналата учебна година, но благодарение на които имаме възможност да работим по тази програма. Златните значки на тази група са посветени и на тяхната памет.“