На 6 юни по области се проведе националният кръг от олимпиадата по астрономия. За него се явиха 85 ученици от цялата страна, разделени в три възрастови групи (7-8, 9-10 и 11-12 клас). ПЧМГ бе представена от четирима ученици, които спечелиха първите места и в трите групи!
  • Калоян Цанев се класира на първо място в група 7-8 клас,
  • Гео Калфов бе абсолютният победител в 9-10 клас,
  • Васил Николов спечели златното отличие в 11-12 клас!
Калоян и Гео ще бъдат включени в разширения състав на българския национален отбор по астрономия. Те ще се състезават за място в отбора, който ще представя страната ни в следващата Международна олимпиада по астрономия, която ще се проведе през есента в Италия. Според техния ръководител Никола Каравасилев, те имат всички шансове да бъдат избрани.
Васил, като първенец в най-горната възрастова група, получава званието на Лауреат на олимпиадата по астрономия. Той ще бъде приет с оценка Отличен (6) във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Също така, той ще бъде включен в отбора, представящ България в XIV Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя ще се проведе през месец ноември онлайн.
Нека да поздравим нашите ученици и техния неуморен учител Никола Каравасилев за поредния невероятен успех! Вярваме, че в бъдеще училището ни ще запази водещите си позиции в състезанията и по астрономия, и по физика!
Първенци на националния кръг от олимпиадата по астрономия.