24 ученици от 10, 11 и 12 клас на Първа частна математическа гимназия се включиха в работата на една от най-значимите институции на ЕС по време на парламентарен ден на Младежкия европейски парламент. Събитието бе част от инициатива на Програма „Евроскола“.

След десетки спечелени медали и отличия в национални и международни състезания и олимпиади в областта на математиката, информатиката и природните науки, нашите деца доказаха своите качества и демонстрираха безспорни умения в политиката, ораторското майсторство и публичните комуникации.

Учениците на ПЧМГ се включиха в специалния парламентарен ден заедно с над 450 свои връстници от 22 държави. По време на посещението си младежите участваха в дейността на комисиите на ЕП чрез специално създадени работни групи, проведоха собствени пленарни заседания, обсъждаха и разиграваха гласуване по темите за околната среда и възобновяемата енергия, сигурността и човешките права, миграцията и интеграцията, младежката заетост и бъдещето на Европа.

Пред сградата на европарламента в Страсбург

Пред сградата на европарламента в Страсбург

Ние вярваме, че природните науки могат да помогнат по пътя към по-добро бъдеще, особено в днешния доста хаотичен и объркан свят“, каза Андреа Мазгалева в обръщение към участниците. „И сме особено щастливи, че именно заедно с вас имаме възможност да помислим как точно да се случи това“, допълни съученичката ѝ Лора Манолова Двете момичета бяха избрани да приветстват пленарната зала от името на България и своето училище.

Представянето на нашите момичета не остана незабелязано. „Ако има сложна математика, разбрахме – трябва да я дадем на българите“, заяви по време на изказването си след това председателстващият заседанията на Младежкия парламент Евангелос Гинтерсос, Директор на дирекция „Публични комуникации“ на ЕП.

Лора Манолова и Андреа Мазгалева в обръщението си към Младежкия европейски парламент.

Лора Манолова и Андреа Мазгалева в обръщението си към Младежкия европейски парламент

Не само приветствието отличи групата ни и направи разпознаваемо присъствието на български ученици в парламентарната зала.

Десетокласникът Никола Георгиев бе избран да изпълнява отговорната роля на председател на говорителите на работните групи.

Никола Георгиев представя групата си.

Никола Георгиев представя групата си

Коста Арнаудов от 12 клас и Ема Христова от 10 клас пък бяха сред 20-те младежи, извоювали си участие във финала на „Евроигра“ – викторина по теми, свързани с живота и културата на Европа, състояща се от въпроси на всички езици на страните-членки, в която участват всички близо 500 ученици. Особена радост в „българския лагер“ предизвика постижението на нашия дванадесетокласник Коста – един от петимата младежи от отбора, който спечели оспорваното състезание.

Ема Христова сред финалистите в състезанието „Евроигра“.

Ема Христова сред финалистите в състезанието „Евроигра“

Коста Арнаудов с наградата от „Евроигра“.

Коста Арнаудов с наградата от „Евроигра“

Официален видеозапис на откриването на парламентарния ден можете да видите тук.

Незабравимите моменти от събитието са запечатани в снимките на нашия млад репортер Марта Ханджиева от 12 клас.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава младите граждани на континента да опознаят една от ключовите европейски институции. По време на цялото си посещение в Страсбург младежите не просто представляват своята държава и училище, а и стават част от пъстра многоезична общност, олицетворяваща самия Европейски съюз. Пътуването до Страсбург и посещението в ЕП са награда от регионално състезание по програма „Евроскола“, което отбор от наши ученици от 12 клас – Андреа Мазгалева, Дария Атанасова, Виолина Недкова, Борис Камбуров и Лора Манолова, с ръководител госпожа Сийка Рангелова, спечели през юни 2019 г.

Ръководителите на ученическите групи от 22 европейски страни.

На снимката: Ръководителите на ученическите групи от 22 европейски страни.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург младежите от цяла Европа, които представяха своите държави и училища, имаха самостоятелна програма със собствена организация, отделна и независима от програмата на техните учители. Бъдещите пълноправни граждани на Европа и ЕС бяха основният фокус на внимание на събитието. Но учителите безспорно остават онази сила извън светлината на прожекторите, която помага на младите хора да вземат най-добрите решения за себе си – тук и сега, както и в бъдеще.